Alles start in Athene

Athene met kinderen

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Athene
Reisduur: 3 dagen / 2 nachten
Reissom: vanaf € 282,- per volwassenen
vanaf € 208,- per kind
o.b.v. 2 volwassenen + 2 kinderen reizend in juli/aug andere gezinssamenstellingen en periodes op aanvraag

Stap met je gezin de geboorteplaats van onze westerse beschaving in en ontdek Athene met kinderen. Athene was in de oudheid de belangrijkste stad van Europa: hier vochten de Grieken en Perzen om de macht. Terwijl de ochtendzon langzaam de marmeren stenen verwarmt, loop je tussen de ruïnes van de Griekse Oudheid. Kinderen spelen tussen omgevallen zuilen van de Akropolis: een burcht die de stad beschermde en wijsgeren als Socrates en Aristoteles een veilige plek bood om te filosoferen. Het was de meest heilige plek in Griekenland en vormde de zetel van de macht.

Met een lokale gids ga je op pad om meer van de stad te zien: samen maak je een tour die onder de grond start; in de metrostations zijn archeologische vondsten tentoongesteld. Daarna ga ja langs hoogtepunten en verborgen plekjes bovengronds. Eindig de dag in het zwembad(je) op het dakterras van je comfortabele hotel, met uitzicht op de Akropolis.

Overnachten: 2 nachten in centraal gelegen hotel met zwembad
Excursie: metrotour met gids
Transport: transfer naar accommodatie bij aankomst
Maaltijden: 2x ontbijt
  • entreegelden (Akropolismuseum)

  • maaltijden naast het ontbijt

  • fooien

Ontdek Athene met kinderenDag 1 – Aankomst in Athene

Na een vlucht van drie en een half uur kom je aan op de luchthaven van Athene. Een chauffeur staat klaar om je naar je hotel in het centrum van de hoofdstad te brengen. De kamer die wij voor je reserveren is modern ingericht en zoals al onze hotels in Griekenland voorzien van airconditioning. Met de metro sta je binnen enkele minuten in Plaka, de oude volksbuurt aan de voet van Akropolis. Op de permanente vlooienmarkt vonden wij de leukste antiek- en souvenirwinkels. De eerste avond raden wij je aan om bij een van de tavernes rondom het Monastiraki plein te gaan eten. Hier vind je de beste souvlaki en hebben ze in de zomer vaak traditionele livemuziek. Terwijl je kinderen de sirtaki dansen geniet je op het terras van het zwoele klimaat en de muziek.

Dag 2 – Stadstour Athene

Samen met onze lokale gids maak je vandaag een twee uur durende stadstoer. Toen wij er waren was Rita onze gids. Wanneer je samen met je gids het metrostation van Monastiraki in stapt, stap je ook een beetje terug in de tijd. Het leuke hieraan is dat onder de grond nog opgravingen te zien zijn bij de metrostations. Tijdens de van de bouw van de metrotunnels, in deze eeuwenoude stad, zijn veel oudheden gevonden. Enkele daarvan worden ondergronds, in vitrines en door middel van foto’s, tentoongesteld. Zo zie je dus letterlijk de eeuwenoude Griekse geschiedenis te midden van een moderne stad.

Bij Syntagma station vertelde Rita ons dat elke laag in de grond voor een andere periode in de tijd staat. Ook ga je de buitenlucht in. Als je het uitkomt kun je bij het parlementsgebouw de wisseling van de wacht zien. De soldaten zien er eerlijk gezegd komisch uit in hun traditionele uniform, let vooral op de schoenen… Bij Panepistimio station zie je hoe de architectuur uit de Oudheid invloed heeft gehad op de statige 19e eeuwse gebouwen.

Daarna ben je vrij om op eigen gelegenheid nog de Akropolis te beklimmen. Doe dit voor 10.00 uur ’s ochtends of tegen het einde van de middag  om de grootste drukte te ontwijken. Het stijlvolle Akropolismuseum (ma. dicht) vinden wij – met kids vanaf 6 – aan te raden. Het ligt bij de uitgang van station Akropoli. In dit museum staan veel schatten uit Athene’s glorieuze verleden. Je kunt een combi-kaartje kopen, die je toegang heeft tot het museum, de Akropolis, de tempel van Zeus en de oude stad Agora.

Na het museum, waar je ook lekker en verrassend goedkoop kunt lunchen, is het tijd om de Akropolis zelf te beklimmen, de belangrijkste archeologische plek in de westerse beschaving met als middelpunt het Parthenon. Deze tempel vormt het hoogtepunt van de Atheense bouwkunst in de klassieke periode van de vijfde eeuw voor Christus.

Het uitzicht over de stad is vanaf de Akropolis werkelijk adembenemend. Wanneer je onderaan de marmeren pilaren van de grootste tempel, het Parthenon, staat voel je je opeens heel erg nietig. Via een fraai aangelegd wandelpad kun je vervolgens via het oude Agora terug lopen naar je hotel. Het Agora vormde in de oudheid het sociale en economische hart van de stad. Hier filosofeerden Socrates, Plato en Aristoteles over het leven. Terwijl de kinderen verstoppertje spelen tussen de ruïnes probeer je vanuit de schaduw van een olijfboom al dit moois in je op te nemen. Nog één foto van de Akropolis en dan is het tijd om weer een gezellige taverne op te zoeken voor een drankje en een hapje.

Vakantie Griekenland met kidsDag 3 – Vertrek vanuit Athene

Na het ontbijt in je hotel is tijd om verder te reizen. Als je jezelf en je kinderen meer van de Griekse geschiedenis wilt laten proeven en dan met name wat meer van de Griekse Mythologie, ga dan naar het Orakel in Delphi. Lees voor meer informatie Mythisch koken bij Delphi.

Ben je gek op eilanden, stap dan op de boot en ga eilandhoppen in de Cycladen. Naxos heeft een van de mooiste en langste stranden van Griekenland. Lees voor meer informatie Lekker lui tavernebaai.

griekenland kids athene zwembadAthene tip voor juli en augustus:

In juli en augustus kan het kwik in de stad oplopen tot 40 graden. Bij die temperatuur is het te adviseren de Akropolis en het oude Agora pas op het eind van de middag te bezoeken wanneer het minder heet is en er minder toeristen rondlopen. De openingstijden zijn in deze maanden van 8.00 tot 20.00. In het hotel, de metro en het Akropolismuseum zul je geen last hebben van de warmte want die zijn alle voorzien van airconditioning.

Riksja Family Griekenland-reisspecialist Itte:

“Trek bij het beklimmen van de Akropolis goede schoenen aan, want de marmeren treden zijn glad geworden door de miljoenen pelgrims en toeristen die je voorgingen.”

Riksja Family Griekenland reiziger Marissa:

“Loukoumi bar is een populaire bar bij locals en heeft een rooftop met view op de Akropolis. Bovendien kun je het plein van Monastiraki goed in de gaten houden. Even moet je misschien zoeken, maar de bar is eenvoudig te bereiken met de metro, station Monastiraki, of te voet vanaf Ermou street en Plaka.”