griekenland kids amorgos ezel

Typisch Grieks langs ezelpad

Amorgos Griekenland met kinderen

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Amorgos
Reisduur: 4 dagen / 3 nachten
Reissom: vanaf € 295,- per volwassene
vanaf € 218,- per kind
o.b.v. 2 volwassenen + 2 kinderen reizend in juli/aug. Andere gezinssamenstellingen en periodes op aanvraag.

Amorgos is 'n klein eiland in de Cycladen, dat maar door weinig toeristen wordt bezocht. Hier vind je geen massatoerisme, maar traditionele dorpjes met vriendelijke mensen en gezellige cafeetjes en restaurantjes. Ga van de gebaande paden af en maak met ezels een tocht over een eeuwenoud pad dat de authentieke dorpjes en kloosters met elkaar verbindt.

Tot in de jaren tachtig was het eiland min of meer afgesloten van de buitenwereld, zonder infrastructuur en zonder enige vorm van toerisme. De afgelopen 30 jaar zijn er echter accommodaties geopend, wegen aangelegd, rijden er bussen die de dorpjes met elkaar verbinden en zijn er zelfs enkele taxi’s op het eiland te vinden. Nog steeds komen er maar weinig toeristen en heeft het eiland zijn ‘off the beaten track’ karakter weten te behouden.

Overnachten: 3 nachten in een eenvoudige en kleine studio/appartement met zwembad, aan het strand
Excursie: ezeltocht
Transport: transfers van en naar de haven
Maaltijden: 3 x ontbijt
  • maaltijden naast het ontbijt

  • fooien

  • ferry tickets

stranden van Amorgos GriekenlandDag 1 – Aankomst Amorgos

Op circa 2,5 uur varen van Naxos vind je het weinig bezochte Amorgos. Er is geen luchthaven op het eiland en er komen hier dus ook geen chartervluchten vol pakkettoeristen aan. Toen wij hier in augustus met de boot aan kwamen varen, viel het ons meteen op hoe droog en dor het er was. Van april tot oktober is het hier bijna altijd zonnig en valt er nagenoeg geen regen, wat resulteert in een watertekort. Dit vond een van onze kinderen overigens erg vreemd, aangezien het eiland midden in de uitgestrekte zee ligt. Bij aankomst staat er een chauffeur klaar die je direct naar je accommodatie zal brengen. De eenvoudige, familievriendelijke accommodatie in de wit met blauwe stijl die typisch is voor de Cycladen, ligt direct aan het rustige zandstrand van Aegiali en wordt omringd door een goed onderhouden subtropische tuin. Het zwembad is vanwege het watertekort gevuld met zeewater. Je verblijft in een eenvoudig, sfeervol ingerichte studio of appartement met een koelkast en kitchenette. Het appartement of de studio is kleiner dan je misschien gewend bent. Dit is gebruikelijk in Griekenland, dus houd hier rekening mee. De kamers liggen verspreid over de tuin. De ene is dichterbij het zwembad dan de andere. Bij de taverne aan zee hebben wij volop genoten van het eten en de fraaie zonsondergangen.

Ezel Griekenland met kinderenDag 2 – Amorgos, ezeltocht

Vandaag kun je lekker uitslapen en de dag grotendeels naar eigen inzicht invullen. Ga met de kleine schelpjes zoeken op het strand of ga met een goed boek bij het zwembad zitten. Aan het eind van de middag pak je de bus naar het dorpje Tholaria om vanaf daar een ezeltocht te gaan maken. Ezels staan misschien niet bekend als de slimste dieren, maar ze zijn wel sterk en betrouwbaar. Dit is dan ook de reden dat zij al eeuwenlang als transportmiddel op het eiland worden gebruikt. Om 18.00 maak je op het dorpsplein kennis met de ezels en hun vriendelijke eigenaar, die jullie tijdens de tocht zal begeleiden. Er zijn in totaal drie ezels. We regelen een ezel per twee personen, zodat de kinderen op de ezel kunnen rijden en de papa’s en mama’s kunnen wandelen. Vanuit het dorpje trek je door de smalle straatjes vervolgens het ezelpad op door de natuur op weg naar een oud kerkje. Het uitzicht onderweg op de bergen en de zee zal ons nog lang bijblijven. Geniet van het rustige tempo waarop je je verplaatst en de stilte om je heen. De tocht duurt circa 1,5 uur en is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

Tip: huur een auto voor een dag of voor je gehele verblijf. Zo ontdek je het eiland met alle vrijheid en kom je juist op die verborgen strandjes en plekjes.

griekenland kids amorgosDag 3 – Amorgos, eigen invulling

Van de kleine hoeveelheid toeristen die hier komt, zijn er opvallend veel Fransen, iets wat wellicht te maken heeft met het feit dat Luc Besson hier in 1988 de openingsscènes van zijn film ‘Le Grand Bleu’ (The Big Blue) opnam. Wanneer je door een van de dorpjes op het eiland rondloopt, heb je af en toe ook wel het idee dat je op een filmset terecht gekomen bent. Witte huisjes met blauwe accenten, oude mannetjes op het dorpsplein en overal pittoreske kerkjes en oude kloosters. Het oudste en indrukwekkendste klooster op het eiland heet Moni Hozoviotissis. Het witgekalkte klooster is steil tegen een rotswand aan gebouwd en stamt uit de Byzantijnse tijd (1088). Het ligt ten zuiden van de hoofdstad Hora op 300 meter boven zeeniveau. Via een steil pad van 800 treden ga je zigzaggend omhoog. Het is een pittige klim om het te bereiken en wij raden het dan ook niet aan om dit met kleine kinderen (onder circa 8 jaar) te ondernemen. Eenmaal bij het klooster aangekomen (tussen 13.00 en 17.00 uur gesloten), word je hartelijk door de monniken ontvangen met een koud glas water en typisch Griekse snoepjes. Om het klooster te bezoeken word je geacht je conservatief te kleden (schouders bedekken, lange broek voor mannen en een lange rok voor vrouwen). Een monnik geeft je een leuke rondleiding (gratis, donaties zijn welkom) en laat je de oude kapel en een bijzonder icoon van de heilige maagd Maria zien.

 

TIP: liever Amorgos op een speelse en avontuurlijke manier leren kennen? Kies dan voor geocaching! Ga voor een halve dag op pad met kaart en GPS op zoek naar schatten. De ene keer sta je op een verlaten strand, dan weer in een stadje of op ongerepte plekjes. Ideaal voor de hele familie. Vraag ons naar de mogelijkheden.

amorgos griekenland kidsDag 4 – Vertrek Amorgos

Amorgos is een eiland waar veel families langer hadden willen blijven dan ze van te voren gepland hadden. Onze programma’s zijn flexibel en het is dan ook mogelijk om hier een extra nachtje in te plannen. Zeker voor wie van wandelen houdt, is er genoeg te beleven. In het dorpje Katapola verkopen ze het boek ‘A Travelogue of Amorgos’ waar de mooiste routes in uitgestippeld staan.

Vanaf Amorgos reizen de meeste gezinnen door naar het vulkanische Santorini. Hier verblijf je in een dorpje aan een zwart lavastrand met een gezellige boulevard. Bezoek de fotogenieke dorpjes boven op de kraterrand of breng met een boot een bezoek aan een eilandje waar het stoom nog uit de grond komt en je kunt zwemmen in een warmwaterbron. Lees voor meer informatie Sunset Santorini.